Yaşam

Yerin üstündeki fay hattına sprey boya ile yazmışlar.

Eskişehir’in İnönü semtinde yer almaktadır. İnönü Fay Hattı Görünür bir fay sınırı olmasıyla bilinir. Ülkedeki ender jeolojik olaylardan biri olan İnönü Fay Sınırı, 10 bin yıllık süreçte kırıldığı için aktif olması nedeniyle de önemlidir. Kırmak Sonrasında ortada 50 metre yükseklik farkı olan blokların ortasındaki yüzey dikliğiyle dikkat çekiyor. Yıl içerisinde birçok üniversite öğrencisi ve bilim insanının araştırmalarının yanı sıra bu konuya ilgi duyanlar turistlerilçeyi ve fay sınırını ziyaret eder.

Jeomiras olarak bilinen hata aynası Öte yandan bazı duyarsız vatandaşlar tarafından üzerine sprey boya ile yazılan yazılar ise tatsız görüntüler oluşturuyor. Sprey boya ile sık sık sevgililerinin isimlerinin yazıldığı İnönü Fay Hattı, bilime ve tarihe saygının düzeyi hakkında bilgi veriyor.

‘Buralar iyi korunmalı ve bu kültür verilmeli’

Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Prof. Dr. Can Ayday, fay sınırındaki yazıları saygısızlık ve eğitimsizlik olarak nitelendirdi:

“Burası İnönü Fay Sınırı, aktif bir fay hattının birebir aynası içindeyiz. Biz jeoloji mühendisleri buna genellikle böyle deriz. Fayın aynasıdır, yani bir blok aşağı inerken diğer blok yukarı çıkar. Bunlar nadiren görülür ve Türkiye’de görüldükleri yerlerden biri de burasıdır. Bu yerler jeosit, jeo miras olmalıdır. İnsanlar onları korumak ve kültürel miras olarak gelip ziyaret etmek istiyor. Bu şekilde yurt dışına giden çok insan var, ülkemizde bu yavaş yavaş gelişiyor ama gördüğünüz gibi hata aynasına yazmışlar. Otobüs ve trenlerde ‘Ayşe Veli’yi seviyor’ gibi yazılar var maalesef burada da var. Bu nedenle buraların hakkıyla korunması ve bu kültürün verilmesi gerekiyor” dedi.

‘Jeomiras olduğu söylenirse inanın bu bölgenin insanı canı gibi burayı korur’

Bölge halkına buranın değerinin anlatılmasıyla bu sorunun çözüleceğini vurgulayan Önder Prof. Dr. Can Ayday, şöyle devam etti:

“Halkımızın böyle yerlere böyle yazılar yazmaması iyi olur, saygısızlıktır. Bu eğitim verilirse inanın kimse gelip bu yazıyı yazmaz. Vatandaşlarımız bunun gerçekten önemli bir kültürel miras olduğunu bilselerdi bunu yapmazlardı. Aslında bu belediyenin görevi değil çünkü belediye her arıza aynası için belediye memuru dikemez. Çevredeki ve öncelikle buradaki vatandaşlara buranın jeo-miras olduğu anlatılırsa inanın bu bölge insanı burayı kendi canı gibi korur.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu