Haber

Macaristan, Azerbaycan gazının Orta Avrupa’ya sevkiyatını destekliyor

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Azerbaycan doğal gazının Macaristan ve Orta Avrupa ülkelerinin enerji güvenliği için önemli rol oynayabileceğini söyledi.

Szijjarto, Budapeşte, Azerbaycan’ın başkentinde ekonomiBakan Mikayil Cabbarov ile görüştü ve ardından ikili ortak basın toplantısı düzenledi.

Szijjarto, Azerbaycan doğal gazının Macaristan ve Orta Avrupa bölgesinin enerji güvenliğinde önemli rol oynayabileceğini ancak bunun olabilmesi için bölgedeki altyapının geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Szijjarto, enerji güvenliğini sağlamak için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Şiddetli enerji krizi nedeniyle Azerbaycan’ın değeri Avrupa için daha da arttı. Güney Kafkasya ülkesinde çıkarılan doğal gaz miktarı.” dedim.

Macaristan, Bulgaristan, Slovakya ve Romanya’nın bölgede gerekli altyapı çalışmalarına zemin hazırlamak için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na başvurduklarını belirten Szijjarto, Azerbaycan’ın 2027 yılına kadar Avrupa’ya boru hattı kapasitesini ikiye katlama niyetini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Szijjarto, ülkesi ile Azerbaycan arasında zaten stratejik bir işbirliği olduğunu belirterek, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in bu ay Macaristan’a yapacağı ziyaretle bu seviyenin öncelikli stratejik işbirliği seviyesine yükseltileceğini ifade etti.

Mikayil Cabbarov ise görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin ele alındığını belirterek, ülkesinin Macaristan ile her alanda iş birliğini artırmak istediğini söyledi.

Enerji alanında işbirliğinin artırılmasını da desteklediklerini kaydeden Cabbarov, Azerbaycan’ın Macaristan’ın enerji güvenliğini desteklemeye hazır olduğunu bildirdi.

Ülkesinin Türkiye, Gürcistan, Bulgaristan, Yunanistan ve İtalya’nın enerji arzına temel teşkil ettiğini belirten Cabbarov, bu yıl Romanya’nın da bu listeye eklendiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu