Haber

Eski Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’nin 1 Mart’ta Lahey’deki davası

Hollanda’nın Lahey kentindeki özel mahkeme, 2020’den beri tutuklu bulunan eski Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ve diğer üç sanığın yargılanmasına Mart ayında başlayacağını duyurdu.

“Kosova Özel Savcılığı ve Daireleri” olarak bilinen Lahey’deki özel mahkemede bir hazırlık oturumu düzenlendi.

Oturumda savcılık, Kosova Kurtuluş Ordusu (UCK) Komutanları, eski Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi, eski Meclis Başkanları Yakup Krasniçi ve Kadri Veseli ile eski Milletvekili Recep Selimi’nin 1 Mart’ta başlayacak duruşmasına hazır olduklarını duyurdu.

İddia makamı, davada 300’den fazla tanığın bulunduğunu ancak hepsinin ifade vermek üzere mahkeme salonuna gelmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Mahkeme Başkanı Charles Smith, yargılamaların Mart ayında başlayacağını ancak aşırı iş yükü nedeniyle yargılamaların beklenenden uzun sürebileceğini vurguladı.

Smith, yargılamanın öngörülen 5 yıldan fazla sürebileceğini belirtti.

Kosova Özel Daireleri ve Savcılığı

Kosova Özel Daireleri ve Özel Savcılığı olarak da bilinen özel mahkeme ve bünyesindeki özel savcılık, 2011 yılında Hollanda’nın Lahey kentinde kuruldu.

1998-2000 yılları arasında Kosova’da işlendiği iddia edilen savaş suçlarını soruşturmak ve kovuşturmak üzere kurulan bu yargı organı, uluslararası hakim ve savcılardan oluşuyor.

2019’un başından beri özel savcılık onlarca eski UCK’lıyı konuşmaya davet etmişti.

Thaçi ve diğer üç sanık hakkındaki ilk iddianame 26 Ekim 2020’de onaylandı.

Sanıklar 2020’den beri Lahey’de tutuklu bulunuyor.

kurtun-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu