Ekonomi

Yeni volatilite vadeli işlemleri ABD seçim endişelerine işaret ediyor

Yatırımcılar, Cboe Volatilite Endeksi’nde yeni bir işlem görmeye başlayan Ekim vadeli işlem sözleşmelerindeki ticaret faaliyetinin de gösterdiği gibi, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri öncesinde borsada volatilitenin artmasını beklediklerinin sinyalini veriyor. Pazartesi günü işlem görmeye başlayan bu sözleşmelerin fiyatı, Eylül vadeli işlem sözleşmelerine kıyasla 3,2 puanlık bir primi yansıtarak 20,65 seviyesinde gerçekleşti. Bu fark VIXBu, art arda iki ay boyunca görülen eğrideki en büyük farkı gösterir.

Ekim vadeli vadeli işlemlere artan ilginin Cumhuriyetçi Donald Trump ile görevdeki Demokrat Joe Biden arasında yapılacak seçimlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Tarihsel olarak piyasanın kaygı göstergesi olarak anılan VIX, Ekim ayında 21,8 ile en yüksek aylık ortalama değerine ulaşıyor. Şu anki VIX fiyatı 13,29. Ekim ayı, ABD siyasetinde “Ekim sürprizleri” olarak bilinen ve başkanlık kampanyalarını önemli ölçüde etkileyebilecek olaylara sahne oluyor. Örnekler arasında Ekim 2016’da Donald Trump ve Hillary Clinton’ın dahil olduğu olaylar yer alıyor.

Ekim ayındaki yeni vadeli işlem sözleşmelerinde yaklaşık 3.200 sözleşme işlem gördü ve bu sayı yakın zamanda yayınlanan diğer aylık sözleşmelerin ilk işlem hacmini aştı. Karşılaştırıldığında, Ağustos ve Eylül vadeli işlem sözleşmelerinin ilk haftalarında 10’dan az sözleşme işlem gördü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu