Haber

Merkez Bankası binasının 350 metre yüksekliğindeki kulesi dağcılar tarafından yapılıyor

– Merkez Bankası binasının 350 metre yüksekliğindeki kulesi dağcılar tarafından yapılıyor

İSTANBUL – İstanbul Finans Merkezi’nde çalışmalarında sona yaklaşılan Merkez Bankası binasının panel ve pencereleri 40 kişilik endüstriyel dağcı ve iple erişim teknisyeninden oluşan ekip tarafından montajı yapılıyor. Şu ana kadar yürütülen çalışmalarda 350 metrede çalışan 150 cam panelden 900’ünü monte eden dağcılar, kulenin tamamlanması için çalışıyor.

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Finans Merkezi’nin bazı bölümleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Çalışmaların devam ettiği Merkez Bankası binasında sona gelindi. Yaklaşık 350 metre yüksekliğiyle Avrupa’nın en yüksek binası olan Merkez Bankası binasının birden fazla bölümünün imalatı tamamlandı. Merkez Bankası binasının dış cephe ve çatı panel camlarının montajı için 40 kişilik endüstriyel dağcı ve iple erişim teknisyeninden oluşan grubun çalışmaları devam ediyor. Binaya takılması planlanan 1.150 adet panel camın 900’ünün 40 dağcı tarafından monte edildiği belirtildi. Çalışmalar sürerken dağcıların 350 metre yükseklikteki güçlü çalışması basın mensupları tarafından da görüldü.

353 metre yükseklikte korkusuzca çalışıyorlar

Merkez Bankası binasının kule kısmında 40 kişilik dağcı ekibi yoğun bir çalışma yürüterek kuleyi bitirmeye çalışıyor. 900 adet 1.150 adet panel cam montajını gerçekleştiren ekip, Avrupa’nın en yüksek binasında halatlarla çalışarak kalan kısımları tamamlıyor.

“Asıl mesleğim beden eğitimi ve öğretmenliktir”

İple erişim teknisyeni Musa Karahan, “Asıl mesleğim beden eğitimi ve spor 2007 yılından bu yana bu sektörde öğretmenlik yapıyorum. Yaklaşık 16 yıldır bu mesleğin içindeyim, özellikle iple erişim ve yüksekte eğitim gibi çalışma sektöründeyim. Yaklaşık 8 aydır bu görevdeyim ve buradayım. Buradaki tüm çalışanlarımızın halatlarını, sistemlerini kurup kontrol eden personel olarak burada çalışıyorum. “Bizi görenler buraya çıkmamın imkansız olduğunu söylüyor” dedi.

“Ne kadar korkarsak güvenlik tedbirleri de o kadar artar”

Dağcı Yalçın Söylemez, “Elbette tedirginiz ama alıştığımız için bu tedirginlik minimum düzeyde. Yükseklik korkunuz yok mu diye sorarsanız elbette korkuyoruz. Korkmamız lazım, ne kadar korkarsak o kadar bizi güvenlik önlemi almaya teşvik ediyor. Bizi görenler öncelikle şaşırıyor ama aynı zamanda korkuyla da bakıyorlar. “Düşeceğinizi düşünüyorlar ama biz size öyle olmadığını söylüyoruz. Burası yerde çalışmaktan daha güvenli.” Şu şekilde konuştu:

“Yüksek deprem hareketlerine göre tasarlandı”

Yapılan çalışmalarla ilgili konuşan Merkez Bankası İnşaat Proje Müdürü Burak Oruç, “TCMB’yi ziyaret edeceğiz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası binamız 353,90 metre olup en yüksek binadır. Türkiye ve Avrupa’da bulunan bina 327 bin metrekare inşaat alanına sahip. “Akıllı teknolojilerle inşa edilmiş bir bina. Türkiye’nin en hızlı çift katlı asansörleri var. Şu anda üst dünyada cephe çalışmaları devam ediyor. Panel ve cam montajını yapıyoruz. Binamız yüksek deprem hareketlerine göre tasarlandı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu