İş

Kamu çalışanlarına yeni zam teklifi

ensonhaber.com

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokol müzakerelerinin ikinci toplantısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Alım ile Türk-İş Lideri Ergün Atalay bir araya geldi.

Toplantıda 700 bin işçiyi kapsayan toplu sözleşme için yeni teklif sunuldu.

teklif arttı

Ergün Atalay, hükümetin kamu çalışanları için yeni teklifinin 12 bin lira tavan fiyat ve ilk 6 ay yüzde 40 zam olduğunu belirtti.

“Yüzde 40’ı geçmek zorundayız”

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Atalay, şunları söyledi:

“Biz kamu uyum kurulu olarak bu sabah bir toplantı yaptık. Hak-İş kendi uyum kuruluyla da toplantı yaptı. Saat 14:30 gibi beyefendi bakanla görüştük. Bakan bize 12 bin taban fiyat verdi. Liraya yüzde 30 zam yüzde 40 civarında bir rakam teklif ettiğini açıkladı.Şu ana kadar yaşanan süreç düşünüldüğünde bu teklif güzel bir teklif ama bizim için yeterli olmadığını söyledik. Bayrama kadar yetişeceğini düşünmüyorum” diyenler, “Bu yürüttüğümüz süreçte gelinen son nokta. Süreçteki gelişmelerin olumlu olduğunu kabul ettiğimiz bir nokta değil ama gelinen nokta da bu değil. 12 bin lira olan taban fiyat düşük bir fiyat, yüzde 40’lık zam oranının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor.”

“Hesapları yenilesinler, istediğimiz rakam olursa imzalarız”

Sürecin devam ettiğini belirten Atalay, şunları söyledi:

“Yüzde 45 artış istedik. Pazarlık bu, işte 9 binlik tekliften 11 bin 500’e, ardından 12 binlik teklife geldik. Artış yüzdesi de yüzde 30’du, yüzde 40’lara geldik. Ocak ayında memura yüzde 30 verdiler, sosyal yardım dahil yüzde 40’lara geldik. Dediğim gibi bu bir pazarlık, verilen rakam küçümsenecek bir rakam değil ama bizim de kabul ettiğimiz bir rakam değil. Önümüzdeki günlerde hesapları tekrar yenileyelim. İstediğimiz numaraysa imzalarız, istemediğimiz numaraysa hayır deyip yolumuza devam ederiz.”

İşçilerin talebi ise yüzde 45 ve 15 bin lira.

Devletin personele yaptığı ilk teklif, ilk 6 ay yüzde 30 zam ve aylık 11 bin 500 lira oldu. Talebi yüzde 45 zam ve taban fiyatı 15 bin lira olan işçiler ilk teklifi kabul etmedi.

Toplu sözleşme sürecinin Mayıs ayına kadar tamamlanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu