Ekonomi

İngiltere’de enflasyon Nisan’da beklentilerin altında kaldı

Birleşik Krallık’ta yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 8,7’ye beklenenden daha az düştü.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bilgilerini açıkladı.

Buna göre ülkede mart ayında yüzde 10,1 olan enflasyon, nisan ayında yüzde 8,7’ye geriledi. Beklenti, enflasyonun Nisan ayında yüzde 8,2’ye gerileyeceği yönündeydi. İngiltere Merkez Bankası (BoE), Nisan ayı enflasyonunun yüzde 8,4 olacağını tahmin etmişti.

Nisan ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki gevşeme enflasyondaki düşüşe 1,42 puan katkı sağlamıştır.

İngiltere’de enflasyon 41 yılın zirvesinde

Nisan ayında gıda fiyatlarındaki artışın sürmesi ise enflasyonun yüksek kalmasına neden oldu. Mart ayında yüzde 19,2 olan gıda enflasyonu Nisan’da yüzde 19,1 ile sınırlı bir yavaşlama kaydetti.

Öte yandan, enerji ve gıda fiyatları hariç yıllık enflasyon Mart’taki yüzde 6,2’den Nisan’da yüzde 6,8’e yükselerek 1992 Mart’ından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

İngiltere’de enflasyon Ekim 2022’de yüzde 11,1 ile 41 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

BoE, enflasyonu yüzde 2’ye çekme hedefi kapsamında 11 Mayıs’ta faiz oranını 12’nci kez üst üste artırarak yüzde 4,25’ten yüzde 4,50’ye çıkardı.

Tüm bunların ortasında Nisan ayı enflasyon rakamları, BoE’nin yeniden faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacağına dair beklentileri güçlendirdi. Nisan ayı verilerinin açıklanmasının ardından sterlin, dolar ve euro karşısında değer kazandı.

habertuzla.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu