Teknoloji

İlk Defa Cep Telefonumuzdan İnternete Girmemizi Sağlayan ‘GPRS’ Nedir, Nedir? Geçmişten Günümüze Gelişimini Anlattık

Günümüzde 5G kalitesinde internet temasından bahsederken geriye dönüp baktığımızda GPRS sistemini taşınabilir kablosuz internetin atası olarak görüyoruz. Bu sistem, daha önce hiç görülmemiş bir biçimde bilgi iletişimini sağladı. GPRS sisteminin attığı temeller sayesinde 3G kalitesinde internet bağlantısı geliştirilmiştir.ve olaylar şimdiye kadar gelişti.

GPRS sistemi Firmanın sunduğu kablosuz internetin iletişim kalitesi ve hızı elbette ki günümüz şartlarıyla kıyaslanamaz. Ama özellikle metin ve ses yoğun verilerin paylaşımı sırasında sunduğu hizmet gerçekten takdire şayandı. Bu nedenle uzun yıllardır 3G internetin alt yapısı olarak kullanılmaktadır. Gelin GPRS nedir ve ne işe yarar?Günümüz internetini borçlu olduğumuz bu sistemi sorular üzerinden tanıyalım.

GPRS nedir?

Genel Paket Telsiz Servisi, kısaca GPRS, Türkçe Genel Paket Telsiz Sistemi; şimdi taşınabilir internetten bahsetmeden 2G telefon ağlarında Online veri aktarımı sağlayan bir sistemdir.Standart GSM sistemine göre çok daha hızlı aktarım sunduğu için farklı versiyonları 2.5G ve 2.75G olarak da anılmaktadır.

Standart bir GPRS sistemi tarafından sunulan maksimum aktarım hızı 9,6 kbit/s idi. Bu sistemin temel amacı GSM ile internetin ortasında iletişim kurma ve hareket halindeyken kullanıcılarına internet bağlantısı sunmak. Hatta 3G kalitesinde internet kullanılmaya başlandığında bile uzun yıllar bu sistemin alt yapısı olarak GPRS kullanılmaktaydı.

GPRS ne işe yarar?

GPRS sistemi, GSM kullanıcılarına temel bir internet hizmeti sağlar. kullanımı kolaydır çünkü Mevcut GSM sisteminin üzerine kurulabilir. Paket taşıma prensibi ile çalışır. Taşınabilir GSM istasyonlarından veri alır ve doğrudan paket anahtarlamalı ağlara yönlendirir. Bu bildiğimiz internet bağlantısı.

GPRS sisteminin en güncel sürümleri IP, X.25 ağları ve halka açık internet tarafından desteklenir. Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü tarafından geliştirilen GPRS sistemi, sağlam ve temel bilgi aktarımı Daha yüksek boyutlu bilgileri aktarmak için de kullanılmıştır. Ama sınırlı bir aktarım sunduğu için günümüz kurallarıyla kıyaslanamaz elbette.

GPRS sisteminin öne çıkan özellikleri:

  • Çevirmeli ilişki yerine çevrimiçi ilişki sistemi sunuyordu.
  • GSM operatörlerine mevcut sistemleri üzerinden internet hizmeti verme imkanı sağladı.
  • 3G, EDGE ve WCDMA sistemlerinin ana çekirdeğini oluşturdu.
  • Açık bir mimariye sahipti.
  • IP hizmetleri her zaman tutarlı olmuştur.
  • Tüm arayüzler için aynı altyapı uyumluydu.
  • Telefon hizmetine entegre olduğu için tek altyapı üzerinden hizmet verebilmektedir.
  • IP şube yatırımlarının önünü açtı.
  • Mevcut altyapı yeniliklerinin yolunu açtı.
  • Hesaplaması kolay bir faturalandırma sistemi vardı.

GPRS sisteminin evrimi:

GPRS öncesi sistem, bildiğimiz standart çevirmeli iletişim sistemidir. GPRS’in tanıtılmasıyla Aynı altyapı üzerinden paket anahtarlama sistemi ile internet erişimi sağlanmıştır. Bu sistemin 3G kaliteli internetin de çekirdeğini oluşturduğunu söylemiştik ama ortada bir de EDGE sistemi var.

GSM Evolution için Geliştirilmiş Veri hızları, kısaca EDGE: GPRS sisteminden biraz daha hızlı ve 3G sisteminden biraz daha yavaştı. Bu içerikte EDGE için 2.9G diyenler de var. EDGE yerini hızla 3G kalitesinde internete bıraktı. Sonra malumunuz 4G ve bugün 5G kalitesinden bahsetmiştik. Yani GPRS bu işin temellerini atmış ve günümüzün yüksek hızlı internetinin gelişmesinin önünü açmıştır.

Cep telefonu bilgilerinin ne olduğunu bilmediğimiz zamanlarda internet ile cep telefonlarımızda tanışmamızı sağlar. GPRS nedir ve ne işe yarar?gibi soruları yanıtladık ve bu sistemin günümüz internet teknolojisine olan değerli katkılarından bahsettik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu