Ekonomi

Et fiyatları fırladı; Kasaplar küsmüş: Anlatmakta zorlanıyoruz

Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı YalçındağSon aylarda et fiyatlarına yapılan zamlardan kasapların rahatsız olduğunu ve olumsuz etkilendiğini söyledi.

Yalçındağ, yaklaşık bir yıl önce süt fiyatlarının baskılanmasından dolayı üreticilerin sıkıntıya düştüğüne işaret ederek, şöyle konuştu: “Süt fiyatları üreticilerin istediği seviyede olmadığı için üreticiler ineklerini satmak zorunda kaldı. Bu durum hayvan stoğuna zarar verdi. Hem mevcut hayvan stoğu azaldı hem de yeni hayvan doğumu azaldı”terimleri kullandı.

Yalçındağ, artan girdi maliyetlerinin yetiştiricileri de olumsuz etkilediğini vurgulayarak, maliyeti karşılayamayan yetiştiricilerin hayvanlarını departmana göndermek zorunda kaldıklarını vurguladı.

Yalçındağ, canlı hayvandaki düşüşün kırmızı et piyasasını olumsuz etkilediğini belirterek, “Süt üreticileri hayvanlarını sattıkça hayvan varlığı azaldı. Piyasada kırmızı et arzı doğal olarak azaldı. Son 2 aydır kasaplar, her hafta etiket değiştiriyor.kasapların et fiyatlarını yükselttiği düşünülüyor.fiyatların artmasında kasapların etkisi var.hayır.biz aldığımız fiyata karımızı ekleyip satmaya çalışıyoruz.aslında fiyatlar artıyor, satışlarımız düşüyor ve zararımıza oluyor” dedi.

Tedarikçilerde kırmızı et fiyatlarında her hafta 5-20 liralık artış olduğunu belirten Yalçındağ, “Tedarikçilerimize veya toptancılarımıza bunun sebebini sorduğumuzda her hafta kesim fiyatlarının arttığı cevabını alıyoruz. .Ülkemizde her şeyin fiyatı artıyor ama kırmızı ette iki ayda yüzde 100’e yakın zam gelmesi bizi ve müşterilerimizi mest etti.” Cevap almak istediğimiz bir konu var ne oldu kesim. fiyatlar iki katına mı çıktı? Hassas günlerden geçiyoruz. Herkesi sağduyuya davet ediyoruz” dedi.

Yalçındağ, hayvan arzı sorununun büyüyebileceğine dikkat çekerek, yetkililerin bir an önce önlem alması gerektiğini kaydetti.

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde hayvan kesimlerinin devam ettiğini anlatan Yalçındağ, “Depremi bahane eden bazı fırsatçıların da olduğunu duyuyoruz. Bu durum sektörümüz ve ülkemiz için utanç verici.” söz konusu.

Yalçındağ, kırmızı et sektöründe ithalat istemediklerini ancak sıkıntıların sürmesi halinde gündeme gelebileceğini sözlerine ekledi.

Ulusal Kırmızı Et Kurumu’nun açıkladığı biçerdöver ve mezbahalardan elde edilen yağsız dana ve yağsız kuzu haftalık fiyatlarına göre, 5 Ocak’ta dana çatal bıçak takımının ortalama kilo fiyatı 124,91 lira olurken, bu fiyat 164,14 lira olarak hesaplandı. Bu dönemde yağsız kuzu bıçağı kategorisi 116,78 liradan 140,92 liraya yükseldi.

Belirlenen fiyatlar peşin fiyatlar olarak hesaplanmıştır ve yüzde 2 fire hariçtir.

Ankara’daki kasaplarda ise kıyma kilogramı ortalama 220 liradan, kuşbaşı dana eti ortalama 270 liradan satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu