Haber

Eski kot atıkları yeniden hayat buluyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen atölye çalışmaları ile eski kot modülleri yeniden hayat buluyor. Atölyede bayanlar, kot atıklarını kullanarak Japon dikiş tekniği olan shashiko yöntemini kullanarak yeni giysiler tasarlıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘Sürdürülebilir ve Yaşanabilir Antalya’ hedefiyle hayata geçirdiği Çevre Eğitim ve İnovasyon Merkezi, farklı atölye çalışmaları ile misafirlerini karşılıyor. Etraf Eğitim ve İnovasyon Merkezi’nde ‘Azalt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür’ sloganıyla eski kot pantolonları kullanarak yeni giysiler tasarlamak için bir çalıştay düzenlendi.

DENİM KESİM İLE YENİLENEN KIYAFETLER

Çalıştayda çevre aktivisti Zeliha Sunal, katılımcılara eski ve terzi atıklarının değerlendirilmesi konusunda eğitim verdi. Zeliha Sunal, kot atıklarını Japon dikiş tekniği olan shashiko style ile nasıl kullanabileceklerini anlattı. Eski dokuma eserlerin yeniden kullanılmasına yönelik bir çalışma yapacaklarını söyleyen Zeliha Sunal, “Bir tişört veya kot pantolon binlerce ton su israf edilerek yapılıyor. Bu eserler geri dönüştürülemez ve kumaş haline getirilemez. Terzinin çöpü olan denim modüllerin shashiko dikimi ile kıyafetlerde nasıl hayat bulduğunu göstereceğiz. Bu israfları değerlendirelim, kendi kıyafetlerimiz ve çocuklarımızın kıyafetlerinden kesilenleri kullanarak yeni eserler ortaya çıkarabiliriz. Eskiden yırtık yerleri büyüklerimiz yamalardı. Bizim yaptığımız bu işi modernize etmek” dedi.

FARKLI ÇALIŞMALAR GELİYOR

Büyükşehir Belediyesi Sıfır Atık ve Çevre Eğitimi Şube Müdürü Fulya Koral, israfın önlenmesi ve doğal kaynakların verimli kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, kadın lojmanlarında kot modülleri ile yeni çalışmalar tasarlayarak yeniden kullanılabilir hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi. . Atölye katılımcılarından emekli öğretmen Nazan Songül Köse, atölyelerin kendisine çok şey kattığını, eskiyen kıyafetlerinden yeni motiflerle farklı çalışmaların ortaya çıktığını kaydetti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-turgutlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu