Haber

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: “Batı dünyasına, Gazze’de açıkça işlenen insanlığa karşı suça ortak olmamaya çağrı yapıyorum.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: “Batı dünyasına, Gazze’de açıkça işlenen insanlığa karşı suça ortak olmamaya çağrı yapıyorum.”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bosna Hersekli mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenledi

“Gazze’deki hukuk dışı ablukanın ve insanlık dışı saldırıların hala devam etmesi utanç vericidir.”

“Gazze tamamen hedef alınırken, direnişi kırmak adına hastaneler ve okullar bombalanırken sessiz kalamayız.”

“Gazze’ye insani yardım sevkiyatımız tüm hızıyla devam ediyor”

“Gazze’den çıkarılmasına yardım ettiğimiz 27 hasta ve 12 refakatçi Ankara’ya getirildi”

ANKARA – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Gazze’deki hukuk dışı ablukanın ve insanlık dışı saldırıların devam etmesi utanç verici. Daha da kötüsü İsrail’de nüfusa sahip Batılı ülkelerin Gazze’deki vahşet karşısında tam bir sessizliği korumaları” dedi. “

Bakan Fidan, bakanlıkta Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic ile bir araya geldi. Bakan Fidan ve Konakoviç görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İkili görüşmenin içeriğine ilişkin Bakan Fidan, “İşbirliğimizi her alanda derinleştirmek istediğimizi bir kez daha teyit ettik. Bu nedenle devam eden anlaşmaları en kısa sürede sonuçlandırmakta kararlı olduğumuzu belirttik. Ticaretimiz Hacim 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. Tabii bunu yeterli görmüyoruz.” “Gerçek potansiyelimizi yansıtabilmemiz için bu sayıyı artırmamız gerekiyor. Toplantımızda iş çevrelerimiz arasındaki bağları güçlendirmek, karşılıklı yatırımları artırmak için neler yapabileceğimizi de konuşma fırsatı bulacağız. Toplantılarımızda da yineliyoruz. Bosna Hersek’ten FETÖ ile mücadelede daha güçlü iş birliği ve somut adımlar bekliyoruz.” “Kendisine hatırlattım. Bu konuda çok sıcak ve verimli bir cevap verdi. Bosna Hersek Balkanlar’ın kilit ülkesidir. Bosna Hersek’in barışı ve istikrarı tüm bölge ülkeleri için önemlidir. Türkiye de bu konuda önemli bir ülkedir. Orada barışı korumaktan sorumlu uluslararası askeri misyona en çok asker gönderen ülkeler.” dır-dir. Ayrıca savunma alanındaki diğer katkılarımız da önümüzdeki dönemde devam edecek. Türkiye olarak Bosna Hersek’teki sorunlara toplumun her kesimini kucaklayan, tarafsız bir bakış açısıyla, samimi ve yardımsever bir yaklaşımla yaklaşıyoruz. Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteğimizi bir kez daha huzurunuzda açıkça ifade etmek istiyorum. Bugünkü toplantıda ayrılıkçı açıklama ve faaliyetlerin hiçbir partinin çıkarına olmadığını, en çok acıyı Bosna Hersek vatandaşlarının çektiğini belirttim. İç sorunların, dışarıdan müdahale olmaksızın, müzakere ve diyalog yoluyla yerel politikacılar tarafından çözülmesi gerekiyor. “Bosna Hersek’in barışı, istikrarı ve kalkınmasına olan kararlı desteğimizi elbette artarak sürdüreceğiz” dedi.

Bakan Fidan, Gazze’de yaşananlara ilişkin, “Gazze’deki hukuk dışı kuşatmanın ve insanlık dışı saldırıların hala devam etmesi utanç verici. Daha da kötüsü, İsrail’de nüfusu bulunan Batılı ülkeler, İsrail’in bu saldırıları karşısında tamamen sessiz kalmış durumda. Gazze’deki vahşet. Direnişi yok etmek adına Gazze’nin toptan hedef alınmasına, hastanelerin, okulların ve camilerin bombalanmasına sessiz kalmayacağız. Batı dünyasına bu suça ortak olmamaya çağrıda bulunuyorum İsrail’in Gazze’deki hukuksuzluğuna ve sivilleri toptan hedef almasına sessiz kalmak, dünyanın diğer yerlerinde de aynıdır. “Bu, hukuk ihlaline yeşil ışık yakmakla eşdeğerdir. Bu katliamın durması, bu vahşetin son bulması için var gücümüzle çalışıyoruz. Nitekim İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği’nin olağanüstü zirvesinde verilen mesajlar son derece açıktır” dedi.

Bakan Fidan ateşkes çağrısında bulunarak, “İsrail saldırılarının derhal durdurulması ve iki devletli çözümün bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Orada alınan kararlara uyma ve kalıcı barış için birlikte çalışma konusunda son derece kararlıyız. Dün, Emine Erdoğan, önde gelen eşlerle birlikte İstanbul’a geldi.” Gazze’nin düzenlediği Filistin İçin Tek Yürek Tepesi’nde yapılan barış çağrısı, küresel vicdanın sesi oldu. Gazze’ye insani yardım sevkiyatımız tüm hızıyla devam ediyor. Bakanlığımız, ilgili tüm kurumlarla koordinasyonun sağlanması ve yardımların yerine ulaşması için çalışmalar yapıyor. Özellikle Gazi Türk Filistin Hastanesi’ndeki hastalar. Yaralıların tedavisi için yoğun temaslarımız var. Gazze’den çıkarılmasına yardım ettiğimiz 27 hasta ve 12 refakatçimiz Ankara’ya getirildi. Gazze’de bir sahra hastanesinin faaliyetleri ve misyonu çalışmalarımızla devam ediyor. Türkiye olarak Gazzeli kardeşlerimize el uzatmaya, mazlumların sesi olmaya, onların haklı davası için mücadele etmeye devam ediyoruz. Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. “Kalıcı barışın yolu iki devletli çözümün hayata geçirilmesinden geçiyor” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını belirten Bakan Konakoviç, “Ticaret hacmimiz biraz daha düzgün olabilir. Son yılımızda iki ülkenin ticari bağları en üst seviyeye ulaştı. Yollarımız tarihidir. Çünkü biz Kardeşiz, dostuz, farklı çıkarlarımız var, bunları ekonomik olarak daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Günümüz dünyasında bu çok değerli. Hem Türkiye’de yaşayanlar için hem de Bosna’da yaşayanlar için. Bosna’daki yeni fırsatları anlattım. Bizden talep edilen reformları konuştuk” dedi.

Bosna ve Hersek’teki savaş sırasında kendi ülkesini genç olarak korumaya çalıştığını vurgulayarak, “Bilirsiniz, Srebrenica’da Birleşmiş Milletler’in korunması altındaki bir alanda bir soykırım işlendi. Sanki bu görüntüler gibi Yetmedi, Ukrayna’da da Gazze’de de aynı şeyler oluyor, Hayır Sivillerin öldürülmesini hiçbir zaman doğru bulmadık, Bosna Hersek’in onurlu bir askeri olarak ambargo altında canla başla savaşarak sivillere saldırmaya hiçbir zaman olumlu bakmadık. Bugün Hamas’ı yok etme adı altında hastanelerin, okulların, sivillerin öldürülmesi kesinlikle kabul edilemez. Bu büyük aktörlerin söyleyecekleri var. “Bunu yapmasını bekliyoruz. İki devlet arasında çözüm aranmalı. Türkiye’ye Bosna Hersek’e ve bölgeye yaptığı tüm katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Barış bizim için çok önemli” dedi.

nallihanajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu