İş

Asgari ücret geçici zammı için çalışmalar başlıyor! Komisyon bugün ilk toplantısını yapacak.

Çalışma resmi olarak minimum bir fiyattan orta bir artış için başlar. Tespit komitesinin ilk toplantısı bugün saat 14.00’te yapılacak. Toplantı, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında bugün yapılacak.

KOMİSYONDA 5 TEMSİLCİ YER ALACAK

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Personel, patron ve hükümetten 5 temsilciyi içerecek. İşçileri TÜRK-İŞ temsil edecek, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek.

KOMİSYON KARARI CUMHURBAŞKANI İLE BAĞLANTILI OLACAK

Görüşmenin ardından komisyon kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilecek. Girişimin kullanılmasıyla son rötuşu yapması beklenen asgari ücret rakamı kamuoyu ile paylaşılacak.

TİSK: İSTEDİĞİMİZ SÜREÇ TATİL OLMADAN ÖNCE TAMAMLANMAK

İlk görüşme öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ile görüştü. Akkol, ara zam konusunda anlaştıklarını söyledi. TİSK Başkanı Akkol, “Görüşümüz, bu süreci hızlı ve üçlü bir mutabakatla tamamlamak istiyoruz. Benim şahsi arzum, tatil döneminden önce bu sürecin tamamlanmasıdır.”

TÜRK-İŞ: BİZE UYMAYAN NUMARA OLURSA TOPLANTIYA GİTMİYORUZ

Asgari ücret pazarlığına saatler kala işçi temsilcisi Türk-İş’ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Habertürk’ten Bülent Aydemir’in sorularını yanıtlayan Atalay, süreç başlamadan durdu. Asgari ücret rakamına ilişkin hükümet kanadının teklifini henüz görmediklerini ifade eden Atalay, “Bakalım daha ne olacak. Geçen sene teklifi makul bulmadığımız için toplantıya gitmemiştik.

“BAKALIM MASAYA NE GETİRECEKLER, ONDAN BAŞLAYACAĞIZ”

Türk-İş’in iş kollarında asgari ücret olmadığını hatırlatan Atalay, “Daha önce asgari fiyatı olan birisinin müzakerelere katılması gerektiğini söyledik. Hukuki muhatabımız sizsiniz diyorlar. Şimdi numara yok. .Ben bu aşamada hiç konuşmuyorum ama gidip ihaleyi almak bana düşüyor.Böyle bir sistem yok.Yarın gidip bakalım ne diyecekler.Onlardan ne çıkacak?Onlar ne yapacak? İlk görüşmede masaya getirin bakalım. Biz de ona göre duruşumuzu belirliyoruz” dedi.

İŞVERENİNİZİ ARAYIN: ASGARİ ÜCRETİN ÜZERİNDE ÖDEME YAPIN

Ücret belirleme işleminin yasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatan Atalay, bu noktada işverene çağrıda bulundu. Atalay, “Çalışana asgari fiyatın üzerinde bir fiyat verin. Elinizi tutan var mı?” söz konusu.

ORAN TABAN FİYAT HESAPLAMALARI

Hükümetin asgari fiyat teklifi şu anda belirsiz. Yüzde 20 zam için net asgari ücret 10 bin 208 TL, brüt asgari ücret 12 bin 10 TL, patron gideri 14 bin 111 TL olacak. Yüzde 25 zam için net fiyat 10 bin 634 TL, brüt 12 bin 510 TL. Yüzde 30 artış ihtimali ile net asgari fiyat 11 bin 58 TL, brüt 13 bin 10 TL olacak. Yüzde 40 artış halinde net asgari ücret 11 bin 910 TL, brüt asgari ücret 14 bin 11 TL, patron maliyeti ise 16 bin 463 TL olacak.

OCAK AYINDA TARİHİ ARTIŞ YAPILDI

Ocak ayında taban fiyata Cumhuriyet tarihinin en yüksek artışı yapıldı, yüzde 54,66 net artışla 8 bin 506 liraya yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu