Türkiye Büyük Millet Meclisi Su Ürünleri ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu toplandı
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Selek, İstanbul barajlarındaki su seviyesinin 2 ay yetecek gibi göründüğünü belirterek, “Fakat bunun yağışlarla pekişeceğini ve herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz.” söz konusu.
TBMM Su Ürünleri ve Su İşleri Araştırma Kurulu, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel başkanlığında toplandı.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Selek, burada yaptığı sunumda, Türkiye’deki ortalama yağış miktarının dünya ortalamasının oldukça altında olduğunu söyledi.
Ülkedeki yağış dağılımının sistemsiz olduğuna dikkat çeken Selek, “Yıllık yüzey suyu potansiyelimiz 185 milyar metreküp. Depolama imkanımız olmadığı için tamamını kullanamıyoruz. Teknik ve ekonomik olarak bunu kullanabiliriz. Bunun sadece 112 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Bunun 94 milyar metreküpünü yüzey suyu, 18 milyar metreküpünü ise yer altı suyu oluşturuyor. Bunun yaklaşık 55 milyar metreküpünü kullanıyoruz. Suyun yüzde 77’sini kullanan tarım sektörü en çok su kullanan sektördür. Balıkçılık ve su ürünleri sektörü su tüketmiyor, suyu kullandıktan sonra çevresine salıyor.” dedi.
Uluslararası endekslere göre Türkiye’nin kişi başına düşen su miktarı açısından “su sıkıntısı çeken ülke” sınıfında olduğunu belirten Selek, “Kişi başına düşen su miktarı 1313 metreküp. Nüfus arttıkça bu da artacak. Kişi başına tüketilen su miktarı bin metreküpün altına düşecek.” “Düşen ülkeler ‘su sıkıntısı yaşayan ülkeler’ olarak sınıflandırılıyor.” dedi.
Yağışların azlığı ve düzensizliği nedeniyle kullanılabilir su miktarında azalma olduğunu anlatan Selek, iklim değişikliğine karşı direncin artırılması gerektiğini belirtti.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Selek, İstanbul’a su sağlayan barajların doluluk oranlarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:
“Geçen yıl İstanbul barajlarında doluluk oranı yüzde 40’ın üzerindeyken bu yıl yüzde 17 civarında doluluk var. Barajlardaki doluluk oranına baktığımızda en fazla 2 ay idare edebilir gibi görünüyor ama göre göre Aldığımız son bilgilere göre önümüzdeki dönemde yağışlı günler yaşayacağız. Bu yağışlarla birlikte düzeleceğini umuyorum.” “Düşünüyoruz. Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Orta Vadeli Hava Varsayımları Merkezi’nin iddialarına göre bu yıl biraz daha yağışlı geçecek. İstanbul barajlarındaki su seviyesi 2 ay yetecek gibi görünüyor ama biz bunun da olacağını düşünüyoruz. yağmurlarla desteklenecek ve kasvet olmayacak.”
“Su İdaresi Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatı kurulacak”
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever de su miktarının iklim krizinden etkilendiğini söyledi.
Türkiye’de yoğun yağışlarla birlikte sel ve su baskınlarının meydana geldiğini, sıcaklıkların artmaya devam ettiğini, bir yandan da yağış miktarlarının azaldığını anlatan Sever, su yönetimi konusunda ülkeye yönelik iklim projeksiyonları hazırladıklarını ifade etti. Sever, “Türkiye’de 2100 yılına kadar ortalama sıcaklıklarda 6 dereceye varan artış, yıllık toplam yağışlarda azalma, su potansiyelimizde yüzde 25 azalma, karla kaplı alanlarda yüzde 44 azalma, 15 günlük yağışlarda yüzde 44 azalma” dedi. Kurak günlerin art arda artması, sıcak hava dalgalarında ise yılda 200 güne kadar artış bekleniyor.” ” dedi.
Tüm dünyanın suya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Sever, Türkiye’nin dünyanın her yerine su kullanım planlaması yapması gerektiğini vurguladı. Sever, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde “Su Verimliliği Seferberliği” başlatıldığını belirterek, bu kapsamda su kaynaklarının verimli kullanılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Su İdaresi Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatının kurulacağını bildiren Sever, Ulusal Su Bilgi Sistemi ile ulusal su envanteri oluşturmayı ve bu kapsamda ulusal su yönetimi politikasına yön vermeyi hedeflediklerini belirtti.
Komisyon ilk olarak İzmir ve Muğla’da incelemelerde bulunacak.
Komisyon Başkanı Karayel, sunumlarının ardından yaptığı konuşmada, Komisyonun bir sonraki toplantısında balıkçı barınaklarıyla ilgili diğer 4 bakanlıktan yetkililerin TBMM’de dinleneceğini söyledi.
30 Kasım veya 1 Aralık’ta İzmir ve Muğla’da, önümüzdeki hafta da Trabzon ve çevre illerde saha çalışması yapmayı planladıklarını kaydeden Karayel, devam eden çalışmaları da dikkate alarak diğer bölgelere de saha ziyaretleri gerçekleştireceklerini söyledi. TBMM’de 2024 bütçesi görüşüldü.
Komisyon Sözcüsü CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliğine ilişkin kurum ve kuruluşlar arasında çelişkilerin bulunduğunu, bu çelişkilerin giderilmesi ve dairenin konularının analiz edilmesinin ancak “Su Ürünleri Bakanlığı’nın kurulmasıyla mümkün olabileceğini” söyledi. ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği”.