Haber

Aile Hekimliği bilimsel olmaktan uzaklaşıyor… Sendikadan düzenleme tepkisi!

ANKARA (İGFA) –Son 10 yılda Aile Hekimliği ile ilgili 5 yönetmelik değişmesine rağmen bölümün sorunları çözülememiş, aile hekimliği bilimden ve alandaki gerçeklerden uzaklaşmıştır.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı son yönetmelik Danıştay tarafından iptal edilirken, Anayasa Mahkemesi de bu iptal kararını onayarak düzenlemeyi hukuka aykırı hale getirdi.

“HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 5 BİN VAKA KAYBETTİ”

Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının da üyesi olduğu Birlik ve Dayanışma Birliği, düzenlemelerin son dönemde hukuki bir felakete dönüşmesini eleştirdi.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü; Aile hekimliği ve aile sağlığı meslek mensuplarından oluşan meslek kuruluşlarının açtığı 5 binden fazla davayı kaybettiğine dikkat çeken Birlik, yazılı açıklamasında bu durumun büyük bir kamu kaybına yol açmanın yanı sıra tüm sorunların çözümün önünü tıkadığını belirtti. Sistemin çözülemez olduğunu belirterek, “Peki 10 yıldır yapılan toplantılara, sunulan raporlara rağmen neden ilerleme olmuyor? Neden bu düzenlemeler hukuki bir felakete dönüşüyor? Sebebi ise ne yazık ki sunulan onlarca rapor ve onlarca rapor yerine, Yapılan görüşmelerde aile hekimliğinin bilimsel gereklilikleri ve gerçekleri yerine, aile hekimliği ile ilgisi ve bilgisi olmayan, sadece icra ve ceza ile ilgilenen kişilerin bulunduğu “O, yöntem ve yöntemleri geliştiren bir hukuk danışmanıdır” sorularına cevap aradı. Halk Sağlığı Kurumunun tüm kayıp vakalarının akıl hocasıdır.”

“Hukuk danışmanı neden olduğu kamu zararından sorumlu tutulacak mı?” Sendika yönetimi, yaptığı açıklamada, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki hukuk müşavirinin kişisel ego ve gösteri alanına dönüştüğünü sorarak şunları ekledi: “Bu hukuk müşavirinin getirdiği tüm cezai maddeler ise Danıştay tarafından hukuka aykırı bulundu. Devlet ve Anayasa Mahkemesi, bir kez daha aile hekimliğiyle ilgisi olmayan ve alandan uzak ceza maddelerini kanun tasarısı ile Meclis’e getirdi.Bu kişiden kaybettiği 5 bini aşkın davanın hesabı sorulacak mı? uğradığı kamu zararı mı? sorusu soruldu.

Sendika yönetimi yaptığı açıklamada, “Aile hekimlerine ceza vermek Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün görevi midir? Yoksa Aile Hekimliğinin kronik sorunlarına çözüm bulmak ve geliştirmek midir? Depremde hasar gören yüzlerce Aile Sağlığı Merkezine yardım yapılmazken; Aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını cezalandırmayı seven bir kurum, toplumun yararını ve sağlığını ne kadar önemseyebilir? En ufak bir şikayeti dahi araştıran aile hekimleri ve aile sağlığı profesyonellerinin yanı sıra; 10 yıldır kurumsal zarara yol açan hukuk danışmanı! “Adalete bir gün herkesin ihtiyaç duyacağı unutulmamalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu